Hoogbegaafdheid

(Hoog)begaafdheid: Inzicht in je eigen(begaafd)heid

“Toen ik als klein kind kleurrijk leefde, de wereld aan mijn voeten lag, de avonturen oneindig leken en mogelijkheden zich constant aandienden, genoot ik met volle teugen. Naarmate ik ouder, werd merkte ik dat anderen iets vonden van mijn kijk op de wereld en hoe ik erin stond. Ik merkte dat ik anders dacht en voelde. Doordat ik graag de goedkeuring van de anderen wilde, erbij wilde horen, ben ik me aan gaan passen aan de verwachtingen en meningen van hen… De wereld werd wat zij vonden en dachten en ik… ik leefde alleen nog in zwart-wit.”

Individuele/systemische behandeling hoogbegaafdheid

Wanneer je als (hoog)begaafd kind of (jong)volwassene ontdekt dat je (hoog)begaafd bent, heeft dit een grote impact. De wereld zoals je die kende, staat ineens op zijn kop. Het kan je enorm helpen als je uitleg krijgt over en inzicht krijgt in je ontwikkeling als (hoog)begaafde.

(Hoog)begaafdheid wordt vaak omschreven als ‘slim zijn’, ‘iets goed kunnen’, ‘hoge cijfers halen’. Dat is wat er algemeen bekend is. De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken naar (hoog)begaafdheid gedaan. We krijgen hierdoor steeds meer inzicht. Er gaat zoveel meer schuil achter (hoog)begaafd denken en voelen. De behoefte om te groeien en ontwikkelen is meer een noodzaak dan alleen een wens. Het is een basisbehoefte die zeer intens beleefd kan worden.

Vaak zien we in de praktijk dat (hoog)begaafden het contact met zichzelf zijn kwijtgeraakt en de behoefte om te groeien en ontwikkelen naar de achtergrond is geraakt. Dat kan zich uiten in gedragsproblemen, identiteitscrisis, problemen met leren, coping (overlevings) strategieën, controle willen houden, tot aan depressies waardoor deze kinderen nog vaak misdiagnoses krijgen.

Door uitleg te krijgen over (hoog)begaafdheid en inzicht te krijgen in je eigen ontwikkeling, leer je om je eigen (hoogbegaafd)heid te omarmen en aan te geven wat jij nodig hebt. Door de kundige en specialistische individuele behandeltrajecten van Wil’skracht, krijg je meer zelfkennis en zelfwaardering waardoor je uit kunt groeien tot een (jong)volwassene die trots op zichzelf is.

Onze expertise op het gebied van (hoog)begaafdheid vraagt soms ook extra inzichten vanuit een psychologisch onderzoek. Wij hebben hiervoor onze eigen psycholoog/diagnosticus, die specifieke kennis heeft van (hoog)begaafdheid.

Groepsbehandeling hoogbegaafdheid

Naast individuele behandeling biedt Wil’skracht ook groepsbehandeling aan; onze Alcedo HB groepen. Dit zijn groepen voor (hoog)begaafde kinderen – voor iedere leeftijdscategorie een aparte groep – waar zij elkaar kunnen ontmoeten en professioneel begeleid worden om een stabiel en gelukkig persoon te worden. De kinderen leren op een speelse manier accepteren dat ze (hoog)begaafd zijn.

Dit doen wij door:

  • Te kijken naar wie jij echt bent en wat jij in je hebt;
  • Je te helpen kennis te krijgen over jezelf en je leren vertrouwen te hebben in jezelf zodat je in balans komt;
  • Je te stimuleren om vanuit behendigheid, veerkracht en positiviteit verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen ontwikkeling.

De groepsbehandeling bestaat uit:

  • Een intakegesprek
  • 15 bijeenkomsten van 2 uur
  • Een evaluatiegesprek
  • Nauw contact ouders – Alcedogroep behandelaar – contact school

De groep bestaat uit maximaal 6 deelnemers per behandelaar, bij grotere groepen zijn er 2 behandelaars betrokken.

Oudercursussen en bijeenkomsten

Ook voor ouders hebben wij een cursus: de oudercursus (Hoog)begaafd Thuis. Deze is bedoeld voor ouders van hoogbegaafde kinderen in de basisschoolleeftijd. In 5 bijeenkomsten van 2 uur krijgen jullie als ouders wetenschappelijk onderbouwde informatie en praktische handvatten. Ervaringen uitwisselen met andere ouders is een belangrijk onderdeel van de cursus. De praktische coaching is ook een middel tot zelfreflectie en ontwikkeling.
Wil je graag laagdrempelig kennis maken met hoogbegaafdheid en/of lijkt het je fijn om in contact te komen met andere (hoogbegaafde) ouders dan is het Oudercafé wellicht iets voor jou. Elke bijeenkomst zal er onder begeleiding van één van onze medewerkers een thema centraal staan, waarbij ruimte is om daarover in gesprek te gaan met elkaar. Zodra datums en thema's bekend zijn zullen wij deze online zetten.

Wil jij graag begeleiding in je eigen (hoog)begaafdheid? Meer info over de cursus of de groepen?

Neem dan contact op.